Artequatre tvA, Alcoy, Espanja

Työssäoppiminen Espanjassa

Olemme Tiia ja Maria, kaksi kolmannen vuoden media-assistenttiopiskelijaa. Matkustimme Espanjaan, Alcoy-nimiseen kaupunkiin, kolmeksi kuukaudeksi työssäoppimaan paikalliseen tv-tuotantoon, nimeltään tvA. Työssäoppimisjakson aikana pääsimme kuvaamaan mm. studiossa erilaisia ohjelmia, live-striimattuja lähetyksiä, lehdistötilaisuuksia ja haastatteluja mm. kaduilla ja pienemmissä kunnissa lähellä Alcoyta.

Opettajat olivat myös suureksi avuksi lähetyksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Pitivät huolta, että kaikki toimii ja että kaikki onnistuu ajallaan. He auttoivat studion kokoamisessa, opettivat kaikille omat hommat, auttoivat vieraiden saannissa ja olivat paikalla apua tarvittaessa.

Rahoitus

Haimme apurahaa keväällä 2017, ja saimme myönteisen päätöksen. Saimme molemmat apurahaa 2970 euroa. Lentoliput menopaluuna Oulu-Helsinki-Alicante olivat yhteensä 690,56 euroa. Menimme Alicantesta bussilla Alcoyhin ja ne maksoivat yhteensä noin 15 euroa.

Asuntojemme vuokrat olivat kolmelta kuukaudelta 1440 euroa. Asuimme molemmat omissa pienissä asunnoissa. Kävimme viikonloppuisin ja satunnaisesti arkipäivisin ruokakaupassa, ja viikossa meillä meni rahaa noin 30-50 euroa ruokaan.

Työssäoppimispaikka

Työpäivämme olivat pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin. Työaikamme olivat klo. 10-14 ja illalla menimme klo. 16-20, mutta työajat vaihtelivat aika paljon. Heti ensimmäisenä työpäivänämme meitä perehdytettiin työympäristöön ja työtapoihin. Seuraavana työpäivänä pääsimme jo kunnolla tekemään studio-ohjelmaa, jossa kuvasimme ja leikkasimme sitä.

Työpaikallamme kuvattiin muutamaa eri ohjelmaa. Oli esimerkiksi talk-show, kokkausohjelma, politiikkaan liittyvä talk-show ja uutiset sekä sää. Kävimme myös kuvaamassa työpaikan ulkopuolella Alcoyn alueella ja pienemmissä kunnissa sen ympärillä.

Vapaa-aika

Viikonloppuisin kävimme yleensä kunnolla ruokakaupassa. Sunnuntaisin kaikki kaupat olivat kiinni, joten vietimme ne yleensä kotona tai kävimme katselemassa ympäristöä. Yleensä työviikot väsyttivät meitä sen verran, ettemme jaksaneet tehdä viikonloppuna usein mitään erikoista. Meillä oli myös välillä aamu- tai iltapäivä vapaana, jolloin kävimme usein shoppailemassa tai kahvilla/ syömässä jossain ruokapaikassa.

Joulun aikaan kävimme koko työpaikkamme porukan kanssa syömässä paikallisessa ravintolassa. Siellä söimme esimerkiksi paellaa, fideuaa, mustekalaa ja pöytään tuotiin myös muuta pientä syötävää. Kävimme parin työkaverin ja heidän kollegoidensa kanssa syömässä ravintolassa, jossa oli menu ja valitsimme siitä mitä halusimme. Joulupäivänä menimme työkaverimme luokse illalliselle.

Pääsimme myös käymään työkavereidemme kanssa muissa kaupungeissa, kuten Alicante, Valencia ja Denia. Meillä oli uuden vuoden aikana vapaapäiviä, jolloin lähdimme omarahoitteisesti käymään Barcelonassa. Menimme sinne lentämällä Alicantesta ja olimme neljä yötä Barcelo Sants -hotellissa.

Alcoy

Kaupunkina Alcoy oli viihtyisä ja tuntui kotoisalta. Saapuessamme Alcoyhin sää muistutti Suomen alkukesää, mutta marraskuun lopussa kelit alkoivat viilentymään. Yöllä saattoi mennä pakkasen puolelle ja päivätkin olivat aika viileitä. Lämpötila oli päivällä kuitenkin keskimäärin 14-15 astetta, mutta se tuntui kylmältä vuoristoisen ympäristön takia.

Joulun aika Alcoyssa

Koimme, että joulu on todella tärkeää aikaa Alcoyssa, sillä joulutapahtumat alkoivat joulukuun alussa ja loppuivat noin tammikuun puolivälissä. Joulukuun aikana teatterissa esitettiin Tirisiti -nimistä nukke-esitystä. Ensimmäinen jouluun liittyvä tapahtuma, johon osallistuimme itse, oli joulukuun alussa olevat joulumarkkinat.

Jouluaattona meillä oli töitä, jolloin kuvasimme keskustassa yleistä joulutunnelmaa. Paikalle tuli esimerkiksi, joulupukeiksi pukeutuneita ihmisiä, jotka ajoivat paikalle moottoripyörillä. Tapahtuma loppui siihen, että keskusaukiolle kokoontui paljon lapsia, jotka lauloivat joululauluja.

28.12. vietetään viattomien lapsien päivää. Menimme silloin Ibiin, joka sijaitsee Alcoyn lähellä. Siellä järjestetään vuosittain Enfarinats -juhlaa, jossa kaksi ’’joukkuetta’’ soturit ja kapinalliset heittelevät toisiaan jauhoilla ja kananmunilla. Tapahtuma kesti pari tuntia ja se loppui sähikäsiten heittelemiseen.

4.1. oli Burreta -juhla, jossa lapset ja aikuiset jättivät kirjeitä aasien selässä oleviin tynnyreihin.

5.1. oli joulun kohokohta, jolloin keskustaan kokoontui suuri määrä ihmisiä katsomaan kolmen kuninkaan kulkuetta. Olimme silloin töissä avustamassa työkavereitamme, jotta livekuvaaminen sujuisi ongelmitta. Tapahtuman lopussa Pajeiksi pukeutuneet nuoret kiipeävät tikkaita pitkin parvekkeille jakamaan lahjoja lapsille. Kolmen kuninkaan saapuessa keskusaukiolle, he kävelevät punaista mattoa pitkin. Koko tapahtuma loppuu todella näyttävään ja pitkään ilotulitukseen.

Yhteenveto

Mielestämme liikkuvuusjakso ja Espanjassa työskenteleminen oli erittäin mukava kokemus. Aika kului todella nopeasti työtä tehdessä. Opimme lisää, millaista on työskennellä tv-tuotannossa ja se sai meidät kiinnostumaan siitä lisää. Suosittelemme ehdottomasti lähtemään työssäoppimisjaksolla ulkomaille.

– Maria Korkala ja Tiia Määttä